Dimi Salo on suomalais-kreikkalainen laulaja-lauluntekijä ja muusikko, joka on julkaissut elämänmakuista ihmissuhteisiin pureutuvaa musiikkia vuodesta 2012. Lauluja uskaltamisesta -esikoisalbumi julkaistiin syksyllä 2017. Dimi on toiminut aktiivisena keikka- ja studiomuusikkona 2010-luvulla, toimien taustalaulajana ja kosketinsoittajana Jukka Takalon, Kauko Röyhkä & The Bootsien ja Radiopuhelimet -yhtyeen albumeilla ja livekokoonpanoissa.

Dimi valmistelee paraikaa toista albumikokonaisuuttaan, joka kulkee nimellä Sopivanlainen. Salo keikkailee soolona ja uuden Dimi Salo trionsa kanssa. Soolona Dimi esittää riisuttuja versioita julkaistuista ja julkaisemattomista lauluistaan. Dimi Salo trion sellistin ja klarinetistin myötä laulut kuullaan Dimin kamaripop-sovituksina, jolloin laulujen sävyt ja kuvioinnit saavat pysähtymään ja uppoutumaan kerrontaan. Nämä laulut maalaavat tilanteita ja tunteita elokuvakohtauksien tavoin. Musiikillaan Dimi haluaa lisätä avoimuutta, ymmärrystä – rauhaa ja empatiaa.

Instagram: Dimi Salo
Youtube: Dimi Salo
Spotify, Deezer, iTunes: Dimi Salo

 

KOULUTUS

2013-2018 Oulun ammattikorkeakoulu, Musiikkipedagogi. Pääaineena pop & jazz -laulu, sivuinstrumenttina pop & jazz -piano.

2012-2016 Ammattiopisto Lappi, Rytmimusiikkituotannon ammattitutkinto, lauluntekijä.

2009.2012 Pop & Jazz Konservatorio Lappia, Muusikon perustutkinto. Pääaineena pop & jazz -laulu.

1995-2004 Ylivieskan musiikkiopisto, klassinen poikkihuilu 3/3, teoria 3/3 sekä puhallinorkesteritoiminta.

 

MINÄ OPETTAJANA

“Ihmiskäsitykseni on humaani ja kohtaan oppilaat yksilöinä. Jokainen ihminen on arvokas ja hyvä sellaisena, kuin on. Ihminen ei ole koskaan valmis, vaan aina matkalla jonnekin. Minä muutun, me muutumme ja niin sen pitääkin olla. Haluan opetuksessani korostaa, että olemme kaikki sopivanlaisia.

Olen opettanut yksinlaulua vuodesta 2010 ja nais- ja sekakuoroa vuodesta 2017. Vuonna 2016 aloitin laulunteon opettamisen yksityisoppilailleni. Vuosien varrella minusta on tullut opettajana itsevarmempi, rohkeampi ja monipuolisempi. Tunnen omat vahvuuteni ja osaan ja haluan ottaa enemmän vastuuta. Uskallan tehdä päätöksiä hanakammin.

Opetan laulua ja lauluntekoa, koska se on minulle kanava auttaa toisia ja saada aikaan muutosta parempaan. Musiikin, laulamisen ja laulunteon voima on valtava, ja haluan käyttää sitä hyvään. Opettajana haluan rohkaista ja kannustaa oppilastani olemaan oma itsensä ja löytämään oman tapansa ja tyylinsä olla laulaja tai lauluntekijä. Tästäkin syystä ehdotan lauluoppilailleni ohjelmistoa harvemmin.

Laulutunneilla lähden useimmiten liikkeelle siitä, mistä oppilas pitää ja mitä hän haluaisi laulaa tai oppia laulamaan. Minulle on myös tärkeää tietää, mistä oppilaani pitää ja mistä hän ei pidä äänessään tai tavassaan laulaa. Tärkeänä elementtinä tunneillani on opettaa virheiden ja epävarmuuden sietämistä ja armollisuutta itseä kohtaan – tässä suorituskeskeisessä maailmassamme, jossa emme saisi olla keskeneräisiä ja vajaita.

Yhteys kehoon ja mieleen on minulle tärkeä opettajana ja laulajana. Laulu- ja kuoroharjoitukset alkavat monipuolisilla ja vaihtuvilla venyttelyillä, jotka keskittyvät pään- ja kaulan alueelle sekä keskivartaloon. Sen jälkeen tunnit jatkuvat äänenavauksilla, joista pyrin luomaan vaihtelevia ja hauskoja. Leikki ja improvisointi ovat minulle lauluntekijänä ja (senkin) opettajana merkittäviä asioita. Kannustan aikuisiakin unohtamaan vakavan (työ)minänsä esimerkiksi kehoperkussioiden ja improvisointiharjoitusten avulla. Oppilaideni ei ole välttämätöntä tehdä näitä jänniä harjoituksia tunneillani, sillä esimerkiksi lauluntekoharjoituksen voimme jättää lyhyeen. Tunneillani edetään aina oppilaan tahtiin ja hänen ehdoillaan. Tavoitteeni on luoda opetustilanteissa hyväksyvä, rento ja avoin ilmapiiri, jossa on tilaa olla ja nauttia tekemisestä.

Laulutunneillani ja kuoroharjoituksissani pääpaino on siinä, että laulaminen ja säestyksen kanssa laulaminen tuntuu mukavalta ja oma ääni miellyttävältä. Uskon, että lauluharrastus ja itsensä ilmaisu lisäävät hyvinvointia. Laulamisesta pitää saada nauttia! Yksi tärkeä pilari tunneillani on tekstiin pureutuminen, tulkinta-asiat. Jokainen voi olla halutessaan pienien ja suurien tunteiden tulkki, ja monesti tulkinta korjaa teknisiä heikkouksia. Jokainen ihminen voi tehdä laulusta kuin laulusta omankuuloisen, ainutlaatuisen tarinan.

Opetan oppilailleni myös musiikin teorian perusteita. Laulutunneilta annan kotiläksyksi yleensä sanojen ulkoa opettelemista ja laululyriikan tarinan pohdintaa. Kannustan oppilaitani myös tutustumaan musiikkiin ja keräämään lauluja, joita haluaisi laulaa ja oppia laulamaan. Rohkaisen tutkimaan, jotta oma näkemys kirkastuisi.

Lauluntekotunneillani pääpaino on musiikillisessa ja tekstillisessä draaman kaaressa ja tekstin selkeydessä ja johdonmukaisuudessa. Oppilaan oman lauluntekijyyden ja sen tapojen etsiminen ja löytäminen on myös hyvin suuressa osassa opetustani. Laulunteon opettajana ehdotan ja ohjaan, mutten anna valmiita vastauksia. Olen apuna, tukena ja lempeänä kriitikkona ja sydämellisenä tsempparina. Innostan ja innostun. Opetan lauluntekoa myös oppilaille, jotka eivät itse soita mitään säestyssoitinta. Laulunteon tunneilta kotiläksynä voi olla esimerkiksi toisen säkeistön tekstin kirjoittaminen tai kertosäkeen laulumelodian kehittely tai lyhyen tarinan kirjoittaminen sovittuun rakenteeseen.

Oppilaani ovat kiittäneet minua siitä, että uskallan tehdä ja annan heidän uskaltaa uskaltaa. Kuuntelen, olen läsnä ja uskon heihin. Olen inhimillinen olento, jota ei tarvitse jännittää. Tunneillani hymyillään ja nauretaan paljon, ja usein oppilaani piristyy ja rentoutuu tunnin aikana, vaikka koulu- tai työpäivä olisi ollut kamala. Vahvuuteni opettajana on rentous, empaattisuus, inhimillisyys, tilannetaju ja persoonani käyttäminen. Vahvuuteni on musikaalisuuteni ja luovuuteni ja se, että uskallan haastaa itseäni ja laittaa itseni likoon. Annan tunneilla kaiken, mitä sillä hetkellä voin. Koen vahvuudekseni myös, että korostan meidän kaikkien olevan sopivanlaisia. Monipuolinen ja kattava työkokemukseni opettajana sekä lauluntekijänä, studio- ja keikkamuusikkona ja musiikkitapahtumien järjestäjänä ovat myös valttejani.

Tulevaisuudessa haluaisin paneutua tarkemmin laulunteon ja luovan musisoinnin opettamiseen ja ohjaamiseen. Minua kiinnostaa myös edellisten opettaminen pareille ja ryhmille. Olen myös kiinnostunut musiikkitoimittajan työstä, radiossa ja netissä. Musiikin hyvinvointivaikutukset, musiikkiterapia ja musiikkitiede kiinnostavat minua syvästi. Elän ja hengitän musiikkia ja musiikille, joten uskon jatkokouluttautuvani tulevaisuudessa lisää. Tällä hetkellä nautin työstäni yksinlaulun ja laulunteon opettajana sekä nais- ja sekakuoron ohjaajana. Opetustöiden sivussa opiskelen viimeistä vuotta musiikkipedagogiksi, teen omaa projektiani ja järjestän ja juonnan Oululaisen musiikin levyraatia.”

Oulussa, 27.11.2017, Dimi Salo

 

2017

Lauluja uskaltamisesta -debyyttialbumi julkaistiin 22.9.2017.

Oululaisen musiikin levyraati -aloitti syyskuussa 2017.

Järjestän ja juonnan tätä kulttuuritapahtumaa Väisäsen kanssa.

2016

Jukka Takalon Suomen Kuningas -albumi julkaistiin huhtikuussa. Laulan levyllä taustoja. Lohkaisuna iiihana Hiljainen puu.

Kesäkuussa julkaistiin Radiopuhelimet -levy Saastan kaipuu, jolla huudan ja lauleskelen taustoja. Kesällä 2016 olin mukana muutamalla Radiopuhelimien keikalla. (Parhaita keikkamuistoja tähän mennessä!)

Kesällä ja syksyllä 2016 järjestin ja emännöin Säveltäjät ja sanoittajat Elvis ry:n Tekosyy-klubeja Oulussa. Klubit järjestettiin Tubassa/ Rauhalassa yhteistyössä Oulun Energian kanssa.

Loppuvuonna 2016 julkaisin kolme omaa lauluani: Jotain kauniimpaa, Siellä jossain ja Isätön. Laulut löytyvät Yotubesta ja Spotifysta.

2015

 

Kauko Röyhkä & The Boots -keikkoja, muutama oman musan soolo- ja bändi-keikka, Ekakerta -lauluntekijäklubin emännöintiä Oulussa.

Marras-joulukuussa pari taustalaulusessiota Jukka Takalon uudelle levylle. Joulukuussa oman musiikkini äänityksiä Pentti Amoren Wolfbeat Studiolla.

2014

Vuonna 2014 muutamia oman musiikin keikkoja. Merkittävimmät esiintymiset olivat soolo- ja duo-esiintymiset Elvis ry:n Tekosyy-klubeilla Helsingissä ja Oulussa.

Kauko Röyhkä & The Bootsin Etelän Peto -albumi julkaistiin toukokuussa 2014. Vuonna 2014 teimme Kauko Röyhkä & The Boots -bändin kanssa ahkerasti keikkaa ympäri ämpäri Suomea. Tässä kokoonpanossa olin taustalaulaja ja kosketinsoittaja. Esitimme uuden Etelän peto -levyn biisien lisäksi myös Kaukon vanhempaa tuotantoa.

2013

Loppukesästä 2013 julkaisin Ainoa kenelle sanoit ei -singlen. Kesällä 2013 Dimi-bändi esiintyi Oulun suurimmilla festareilla, Qstockissa ja Elojazzeilla. Dimi-bändissä olin solisti ja kosketinsoittaja. Kitaraa soitti Jesse Heikkinen, bassoa Antti Saarilampi (Qstocksissa tuuraajana Sasan “Persian Karhu” Parwar) ja rummuissa hääräsi tuolloin Jussi Voutilainen.

Keväällä 2013 julkaisin Mitä vaan minä teen- EP:n ja teimme satunnaisesti keikkaa Dimi-bändillä. Keväällä 2013 olin Oulun Musiikkijuhlien Jesus Christ Superstar -rockoopperassa. Olin lauluensemblen jäsen ja yksi Juudaksen hupakoista; tanssiva ja näyttelevä taustalaulaja.

2012

Vuosi 2012 oli merkittävä ja kiireinen monessakin mielessä. Äänitimme alkuvuodesta kolmen biisin demon, joka sisälsi mm. Katujan. Musiikkiani esitettiin julkisesti ensimmäisen kerran opinnäytekonsertissani 4.4.2012.

Valmistuin muusikoksi Pop & Jazz Konservatorio Lappialta keväällä 2012. Pääaine oli pop&jazz-laulu, sivuinstrumenttina tenorisaksofoni. Tutkintonimike: musiikkialan perustutkinto, muusikon koulutusohjelma (120 ov/ 3 vuotta).

Keväällä ja kesällä 2012 olin osa Jukka Takalon Vastarannan orkesteria. Keikoilla lauloin taustoja, soitin koskettimia, poikkihuilua ja tenorisaksofonia. Laulan taustoja Jukka Takalon Kahden hengen disko -albumilla, joka julkaistiin huhtikuussa 2012.

Keväällä ja kesällä 2012 esiinnyin ‘Nuff Said (plays Nina Simone) -tribuuttibändini kanssa muun muassa Pakkasukko Blues & Jazzeilla (Kemi), Kalotjazz & Blueseilla (Haaparanta) ja Oulun Elojazzeilla. Halusin tehdä kunniaa soulin ylipapittarelle, Nina Simonelle. Tässä projektissa toimin solistina.

 

Tulevat keikat

   

  Yhteys & Linkit

  Dimi Salo

  dimitra.salo@nullgmail.com | 040 868 1258

   

  facebook

  youtube

  soundcloud

   ax

  Dimi

  Dimi Salo | 040 868 1258 | dimitra.salo@nullgmail.com